در این مقاله شما را با کوچولوترین خرمای ایران آشنا میکنیم.اگر به مناطق جنوبی سفر کرده و یا در مورد آنها تحقیق کنید، بیشک خرما جز اصلیترین سوغاتی و دستچینهای جنوب است. از خوزستان تا سیستان و کرمان و فارس در هر کدام خرماهایی با طعم و شکل منحصربهفرد و گاهی خاص همانجا پیدا میکنید که در هیچ جای نهتنها ایران بلکه کل دنیا هم یافت نمیشود.
خرما آلویی
ریز میزهترین خرمای ایران است. با شکلی گرد و کروی، قدی حدود ۱.۵ تا ۲ سانتیمتر، رنگ قهوهای روشن، هسته کوچک و پوستی بسیار نازک این خرما را شبیه آلو کرده و به همین دلیل به آن خرمای آلویی گفته میشود. هر خرما نهایت ۳ تا ۵ گرم وزن دارد. خرما خاصویی در گروهبندی خرماها از ارقام درجه دوم و جز دسته تر است. رطوبتی بین ۱۵ تا ۳۵ درصد که در بستگی به منطقه کشت دارد که همین سبب نرمی و شیره بسیار زیاد و خوشمزه آن شده است. بهطوریکه اگر در ظرف درب دار نگهدارید، بعد از سه الی چهار ساعت با ظرفی پر از شیره مواجه خواهید شد.
محل کشت خرما خاصویی(خاصه)
نخلستانهای واقع در کوهپایه زاگرس، با آبوهوای گرم و خشکی که دارند، محل مناسبی برای پرورش خرما خاصویی است و در ماههای مهر و آبان برداشت میگردد. این خرما مختص یک استان نیست و تقریباً در اکثر استانهای خرماخیز جنوب کشت میشود. اما فراوانی آن در خوزستان، بوشهر و فارس بیشتر است. در شهرستان بهبهان خوزستان و فسا فارس به آن خاصی گفته میشود و از جهتی به دلیل خاصترین خرمای ایران به خاصویی معروف شده است. خرما خاصویی شهر جم بوشهر بسیار مشهورند تا جایی که جم و اطراف آن مثل عسلویه و کنگان را قطب تولید خرما آلویی (خاصویی) مینامند. جهرم استان فارس نیز خرما خاصویی بینظیری تولید میکند.
خواص خرما خاصویی
خرما آلویی دارای کمترین مقدار ساکاروز و بیشترین فروکتوز در بین خرماها را دارد و همین دلیل باعث شده که کسانی که طعم شیرینی زیاد را دوست ندارند، از خوردن آن استقبال کنند. از طرفی قند خون بالا را به وجود نمیآورد و خوردنش برای دیابتیها مشکلی ندارد. در خرما خاصویی آنتیاکسیدان فعالیت زیادی دارند و همین امر از سرطان پیشگیری میکند. نخل داران منطقه به دلیل ارزش بالای غذایی خرما خاصویی خود روزانه از این خرما مصرف میکنند.
صادرات خرما خاصویی
بااینکه قیمت مناسب و ارزش غذایی بالایی دارد، باز هم در ایران بهجز افراد متخصص و بومی، شناختهشده نیست. صادرات خرما خاصویی جایگه خوبی ندارد. ولی باوجوداین در کشورهای حوزه خلیجفارس، طرفداران فراوانی پیدا کرده، ولی در اروپا و دیگر نقاط دنیا هنوز از وجود آن بیخبرند.
شرایط نگهداری خرما خاصویی
باوجوداینکه شیره بسیار زیاد خرما خاصویی آن را جز دسته تر و نرم قرار داده است، اما در دمای ۱۰ الی ۲۰ درجه سانتیگراد و محیط خشک و خنک بهراحتی قابل نگهداری است.
اما حکایت خرما خاصویی، حکایت فلفل نبین چه ریزه بشکن بخور چه تیزه است. خرمایی بسیار خوشمزه با طعمی دلچسب که فقط با یکبار خوردن آن، دیگر سراغ هیچ نوع خرمایی نخواهید رفت. پس با مراجعه به وبسایت خرمای علی و خرید آنلاین خرما خاصویی، این خرمای بینظیر را مهمان سفرههای خود کنید.